Affekti ry:n nauhaohjesääntö

Tässä nauhaohjesäännössä säädetään Affekti ry:n ainejärjestönauhasta ja sen käytöstä.

§1 Ainejärjestönauha

Ainejärjestö Affekti ry:llä on ainejärjestönauha, jota käytetään akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja yhdistystä edustettaessa. Nauhan värit ovat vasemmalta oikealle lukien valkoinen, pinkki, valkoinen, sininen, valkoinen, pinkki ja valkoinen. Yhdistyksen nauhan leveys on 30 mm jaettuna siten, että valkoiset raidat ovat 3 mm/raita, pinkit raidat ovat 2 mm/raita ja sininen raita on 14 mm leveä.

§2 Käyttöoikeus

Jokaisella Affekti ry:n jäsenellä on oikeus lunastaa ainejärjestönauha itselleen yhdistyksen hallituksen määräämään hintaan. Nauhan käyttöoikeus säilyy yhdistyksestä eroamisen jälkeen. Nauhaa ei saa luovuttaa henkilölle, jolla ei ole sen käyttöoikeutta.

§3 Nauhan käyttäminen

Ainejärjestönauhaa kannetaan siten, että se kulkee rinnan päältä oikealta vasemmalle. Nauhaa kannetaan juhlapuvussa (frakki) liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä. Nauhaa voi kantaa myös taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa. Nauha ja ruusuke ovat unisex, eli niitä voi käyttää omavalintaisesti minkä vain juhlavan asun kanssa. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa.

§4 Pukeutuminen

Käytettäessä ainejärjestönauhaa tulee muun pukeutumisen olla tilaisuuden ja nauhan arvolle sopivaa. Nauhan tulee olla käytettäessä puhdas ja ehjä. Nauhan kantajan tulee käytöksellään arvokkaasti edustaa ainejärjestöä.

§5 Muut nauhat

Ainejärjestö Affekti ry:n tilaisuuksissa tai yhdistystä edustettaessa on Affekti ry:n nauhaa käytettävä muiden nauhojen yläpuolella. TYY:n vuosijuhlassa kannetaan kuitenkin ylioppilaskunnan nauhaa ylimpänä.

§6 Ohjesäännön voimaantulo

Tämä ohjesääntö on hyväksytty yhdistyksen kokouksessa 28.3.2023. Ohjesääntö astuu voimaan saman tien. Muutoksista tähän ohjesääntöön päättää yhdistyksen kokous.

Taitteluohje ruusukkeeseen

Huomaathan, että nauha on vain toiselta puolelta kiiltävä. Kiiltävä puoli on ”oikea puoli” ja sen tulee jäädä ruusukkeen näkyvälle puolelle.

Taita nauha 10cm pituudelta kaksin kerroin.

Taita nauha oikealle niin, että nauhan pää jää piiloon nauhan sisään.

Taita nauha vasemmalle siten, että tämä taitos on noin 1cm päässä alemman nauhakerroksen reunasta.

Taita nauha samalla tavalla toisesta suunnasta eli niin, että taitos jää noin 1cm päähän alemman kerroksen reunasta.

Taita nauha ruusukkeen keskeltä pystysuoraan ylöspäin. Yritä saada pystysuora osa nauhasta mahdollisimman keskelle ruusuketta.

Käännä nauha ruusukkeen takaa alaspäin.

Käännä nauha ylöspäin ruusukkeen päälle ja kääri koko loppunauha pystysuorasti ruusukkeen ympärille, kunnes jäljelle jää pieni häntä.

Käännä jäljelle jäänyt häntä ruusukkeen taakse. Koska nauhan pituus voi hiukan vaihdella, hännänkin pituus voi vaihdella. Voit leikata hännän sopivan pituiseksi tai taittaa sen itsensä alle, kuten kuvassa on tehty. Tässä vaiheessa ulkonäköä voi vielä viimeistellä ja on hyvä varmistaa, että ruusuke on kauniin symmetrinen. Lopuksi ruusukkeen taittelu päätellään nurjalle puolelle pienin pistoin.

Ja tässä on valmis ruusuke! Voit kiinnittää ruusukkeen esimerkiksi hakaneulalla tai ompelemalla. Ruusuke kääntyy helposti vinoon, joten voit käyttää kahtakin hakaneulaa.